VoIP چیست و چگونه کار می کند؟
- تاریخ ارسال: 1404/01/01
- تعداد نمایش: 10124
- گروه:
سیستم تلفنی VoIP مدیریت تماس را برای شما فراهم می کند.مدیریت به این معنی که می توانید توزیع تماس داشته باشید مثلا کارمندانی که کمترین پاسخ گویی را داشته اند به تماس ها جواب دهند. یا می توانید با استفاده از سیستم تلفنی VoIP در زمان های تعطیلی یا خارج از ساعت اداری، تماس ها به شماره موبایلی دایورت شوند یا پیام خاصی برای مشتریان پخش شود. می توانید تمامی مکالمات را ضبط کنید و در مرورگر به تماس های ضبط شده دسترسی داشته باشید.
تعریف VoIP
VoIP یک سیستم تلفن بصورت دیجیتال است. همان سانترال پاناسونیک را در نظر بگیرید اما با یک تکنولوژی پیشرفته و قابلیت های بسیار. VoIP از بستر شبکه کامپیوتری (LAN یا WAN) استفاده می کند، همین قابلیت باعث عدم نیاز به سیم کشی مجدد برای داشتن VoIP خواهد بود.
عملکرد VoIP
VoIP با تبدیل سیگنالهای صوتی آنالوگ به دادههای دیجیتال کار میکند. این فرآیند شامل مراحل زیر است:
1. تبدیل صدا به داده: صدای شما توسط میکروفون دریافت شده و به دادههای دیجیتال تبدیل میشود.
2.فشردهسازی داده: دادههای صوتی برای انتقال سریعتر و کاهش مصرف پهنای باند فشرده میشوند.
3.انتقال داده: دادههای فشردهشده از طریق اینترنت یا شبکه LAN به مقصد ارسال میشوند.
4.تبدیل مجدد به صدا: در سمت گیرنده، دادههای دیجیتال دوباره به سیگنالهای صوتی تبدیل میشوند تا شنیده شوند.
این فرآیند در کسری از ثانیه اتفاق میافتد و توسط نرم افزاری به نام Codec انجام می شود. و به کاربران اجازه میدهد به صورت بلادرنگ (Real-time) با یکدیگر ارتباط برقرار کنند.
مزایای استفاده از VoIP
- کاهش هزینهها:
تماسهای VoIP معمولاً ارزانتر از تماسهای تلفنی سنتی هستند، بهویژه برای تماسهای بینالمللی. - انعطافپذیری:
شما میتوانید از VoIP در هر جایی که دسترسی به اینترنت وجود دارد استفاده کنید، چه در خانه، محل کار یا حتی در سفر. - قابلیتهای پیشرفته:
VoIP امکاناتی مانند تماسهای ویدیویی، کنفرانسهای چندنفره، انتقال فایل، و پیامرسانی فوری را ارائه میدهد. - یکپارچهسازی با سایر سیستمها:
VoIP میتواند با نرمافزارهای CRM، ایمیل و دیگر ابزارهای کسبوکار ادغام شود. - مقیاسپذیری:
افزودن خطوط تلفن جدید در VoIP بسیار سادهتر و کمهزینهتر از سیستمهای تلفن سنتی است.
چالش های VoIP
- وابستگی به شبکه و اینترنت:
کیفیت تماسهای VoIP به سرعت و پایداری اینترنت بستگی دارد. اگر اینترنت یا شبکه قطع شود یا سرعت آن پایین باشد، کیفیت تماس کاهش مییابد. - مشکلات امنیتی:
مانند هر فناوری مبتنی بر اینترنت، VoIP نیز ممکن است در معرض حملات سایبری قرار گیرد. - نیاز به برق:
برخلاف تلفنهای سنتی که در زمان قطع برق نیز کار میکنند، VoIP برای عملکرد به برق و اینترنت نیاز دارد.
از دیگر امکانات کاربردی سیستم تلفن VoIP می توان به پاسخ دهی تماس روی موبایل اشاره کرد مثلا زمانی که خارج از شرکت یا کشور باشید با استفاده از اینترنت و بدون هزینه مخابراتی می توانید به تماس های داخل ایران جواب دهید.می توان این ویژگی را گسترش داد و اگر دفتری در خارج از کشور داشته باشید با دفتر ایران از طریق اینترنت تماس بگیرید.
ویژگی کاربردی بعدی را می توان نظرسنجی در انتهای مکالمه نام برد.شرکت ها برای ارائه خدمات با کیفیت نیاز به بررسی عملکرد کارکنان با مشتریان دارند.با نظرسنجی در انتهای مکالمه و امتیاز دادن به شیوه پاسخ گویی کارکنان می توان بصورت دقیق عملکرد کارکنان را زیر نظر داشت.حتی می توان مکالمه ضبط شده ی کارمندی که امتیاز پایینی دریافت کرده را برای مدیران ایمیل کرد.
ویژگی بسیار کاربردی برای هر مدیری نیاز به گزارش دقیق از تماس های شرکت است.مثلا بداند هر کارمند چه تعداد تماس ورودی یا خروجی داشته و مدت زمان تماس ها چه میزان بوده است.حتی می تواند بررسی کند که یک کارمند با چه شماره هایی بیشتر تماس داشته و یا چه شماره هایی بیشتر با او تماس گرفته اند.
سیستم تلفنی VoIP در آژانس مسافرتی
در آژانس های مسافرتی قطعا نیاز به اینکه مشتری اولین تماس را با چه کانتری داشته بسیار مهم است و اینکه در تماس بعدی بصورت خودکار به او متصل شود بسیار کاربردی خواهد بود.
تا این قسمت در مورد ویژگی های کاربردی و هیجان انگیز VoIP صحبت کردیم.در ادامه در مورد این فناوری کمی ریز می شویم و دوباره سراغ امکانات دیگر آن می رویم.
VoIP امکان برقراری تماس از طریق Softphone ، IP Phone یا مرورگرها را فراهم می کند. سیستم تلفنی VoIP یک فناوری کاربردی برای مشاغل و حتی کاربران خانگی است. VoIP مخفف Voice Over Internet Protocol یا Voice Over IP به معنی صدا روی پروتکل شبکه است.این شبکه می تواند یا LAN باشد یا WAN. سیستم تلفنی VoIP سیگنال صدا را از طریق نرم افزار Codec به پکت های دیجیتال تبدیل کرده و سپس آن را در شبکه ارسال می کند و در سمت مقابل دوباره پکت های دیجیتال به سیگنال صدا (آنالوگ) تبدیل می شوند.
سیستم VoIP فناوری های ارتباطی(ارتباطات صوتی ، تصویری ، متنی) را بصورت یکپارچه ادغام می کند و برای سازمان هایی که از برنامه های مختلف برای این منظور استفاده می کنند بسیار مفید و کاربردی خواهد بود.
امکانات VoIP
-
منوی صوتی (IVR)
با استفاده از IVR در VoIP می توانید برای مشتری خود فایل صوتی از قبل ضبط شده را پخش کنید و او را به قسمت مورد نظر هدایت نمایید.مثلا “با سلام برای بخش فروش عدد 1 بخش پشتیبانی عدد 2 را وارد نمایید.”
-
صندوق صوتی(Voice Mail)
صندوق صوتی در VoIP این امکان را به شما می دهد در صورتی که قادر به پاسخ گویی نباشید امکان قرار دادن پیام صوتی برای شما وجود داشته باشد این پیام هم میتواند به ایمیل هم فرستاده شود.
-
ضبط مکالمات
ضبط مکالمات برای ارائه کیفیت بهتر سرویس و خدمات به مشتریان
-
عدم محدودیت در تعداد داخلی ها
- عدم نیاز به سیم کشی مجزا
-
گزارش گیری
گزارش گیری از تمامی تماس ها وجود دارد و می توانید به صورت فایل اکسل یا pdf گزارش ها را تهیه کنید.
-
فکس
در VoIP می توانید فکس را بصورت نرم افزاری داشته باشید و بصورت web base در مرورگر خود آن را مدیریت کنید(ارسال و دریافت).
-
صف انتظار
صف انتظار در VoIP به این معنی که اگر مشتری تماس بگیرد و تمام منشی ها در حال مکالمه باشند تماس گیرنده وارد صف انتظار خواهد شد و آهنگی برای او پخش می شود و یا می توان پیامی مبنی اینکه"از صبر و بردباری شما متشکریم " برای او پخش کرد تا زمانی که یکی از منشی ها آزاد شده و به تماس او پاسخ دهند.
-
تماس تصویری
با استفاده از تلفن های سخت افزاری و یا نرم افزاری که بروی کامیپوتر نصب می شوند می توان تماس های تصویری داشت.
-
کنفرانس های صوتی
کنفرانس صوتی چند طرفه
-
مانیتورینگ
مانیتور داخلی های آزاد و در حال مکالمه و تعداد تماس های در لحظه، ورودی و خروجی
-
شنود مکالمات
-
حذف هزینه های مخابراتی
زمانیکه دارای دو دفتر یا شعبه هستید و برای ارتباط باهم از خطوط مخابراتی استفاده می کنید می توانید مراکز خود را از طریق شبکه متصل کرده و بصورت داخلی به داخلی تماس داشته باشید و تمامی هزینه های مخابراتی را حذف نمایید.
-
انتقال خط(hotline)
در صورتی یک کارخانه در نقطه دوری از شهر باشد که امکان کشیدن خط شهری در آنجا وجود نداشته باشد می توانید بوسیله انتقال خط از خطوط شهری در دفتر اصلی در کارخانه استفاده کنید.
-
پیجینگ
دستگاه های های paging سخت افزاری آنالوگ را می توان با مبدل در سیستم تلفنی VoIP استفاده کنید.همچنین در VoIP ، پیجینگ نرم افزاری وجود دارد که می توان از آن هم استفاده کرد.
-
صرافی ها
صرافی ها می توانند اعلام نرخ ارز و سکه را به صورت تلفنی و خودکار از طریق VoIP پیاده سازی کنند.
-
نظرسنجی
می توانید در انتهای مکالمه از مشتری نظرسنجی کنید.مثلا از مشتری بخواهید به کیفیت پاسخگویی امتیازی دهد.
-
سیستم پرسش و پاسخ
می توان سیستم تیکتینگ را با VoIP پیاده سازی کرد. مثلا مشتری بعد از تماس گرفتن ،سوال خود را مطرح می کند و در همین حال صدای او ضبط خواهد شد. پس از شنیدن آن می توان جواب را ضبط کرد و در سیستم وارد کرد.مشتری در تماس مجدد خود می تواند جواب را بشنود.
تجهیزات مورد نیاز راه اندازی VoIP
گیتوی VoIP
گیتوی ها به دو دسته آنالوگ و دیجیتال تقسیم می شوند.
گیتوی آنالوگ
در صورتی که خطوط شهری آنالوگ داشته باشید و بخواهید در VoIP از آنها استفاده کنید باید این تجهیز تهیه شود.
گیتوی دیجیتال
برای خطوط دیجیتال مانند E1 (ایوان) استفاده می شود اما امروز به دلیل جایگزین شدن SIP Trunk با خطوط ایوان از این گیتوی ها کمتر استفاده می شود.
تلفن
تلفن ها به دو دسته سخت افزاری و نرم افزاری تقسیم می شوند.
تلفن های سخت افزاری یا IP Phoneها
IP Phone همان تلفن رومیزی است با این تفاوت که دارای دو پورت RJ45(زیاد فکر نکن، همون پورت شبکس) است. کیفیت صدا که نگم براتون، صدا HD. بعضیاشونم دوربین دارن که بهشون IPPhone-Camera میگن.
تلفن های نرم افزاری SoftPhone
برنامه های قابل نصب روی ویندوز و موبایل(اندروید و آیفون) هستند که مانند یک تلفن امکان تماس را می دهد.
درصورتی که از نسخه ویندوزی softphone استفاده می کنید باید از یک هدست برای برقراری تماس استفاده نمایید.
سرور
برای راه اندازی مرکز تماس یا سیستم تلفنی (IP PBX) نیاز به یک سرور برای این موضوع دارید. تمام تنظیمات داخلی ها و خطوط روی این سرور انجام می شود و به این صورت است که سافت فون ها و IPPhone ها از طریق این سرور تماس برقرار می کنند. البته می توانید از مرکزتلفنهای سخت افزاری استفاده کنید این مراکز تلفن امکانات ثابتی می دهند و امکانات سخت افزاری و نرم افزاری آنها قابل تغییر نیست. در اینجا می توانید اطلاعاتی بیشتری از IP PBX بدست بیاورید.
تاریخچه VoIP
1.دهه 1970: آغاز ایدهها
ایده انتقال صدا از طریق شبکههای کامپیوتری اولین بار در سال 1973 توسط Danny Cohen مطرح شد. یک سال بعد اولین تماس بلادرنگ از طریق ARPANET انجام شد و سپس بعد از آن، از پروتکل UDP(user datagram protocol) برای انتقال ترافیک بلادرنگ استفاده شد.
2. دهه 1980: اولین آزمایشها
· در دهه 1980، اولین آزمایشها برای انتقال صدا بر روی شبکههای کامپیوتری انجام شد. پروتکلهایی مانند NVP (Network Voice Protocol) و بعداً پروتکلهای دیگر مانند RTP (Real-time Transport Protocol) توسعه یافتند.
3.دهه 1990: ظهور VoIP به شکل امروزی
در سال 1991 اولین برنامه voip به نام speak freely منتشر شد. در سال بعد شرکت InSoft یک ویدئو کنفرانس نام Communique عرضه کرد.
در سال 1995 شرکت های اینتل، مایکروسافت و RadVision شروع به استانداردسازی سیستم VoIP کردند، یک سال بعد ITU-T برای انتقال و سیگنالینگ بروی بستر شبکه استاندارد H.323 را ایجاد کرد و هم چنین کدک G.729 معرفی شد. پروتکل SIP هم در سال 1999 با خصوصیات کاملش معرفی و اعلام گردید.
در این دهه پروتکلهایی مانند NVP (Network Voice Protocol) و بعداً پروتکلهای دیگر مانند RTP (Real-time Transport Protocol) توسعه یافتند.
4. اواخر دهه 1990 و اوایل 2000: رشد سریع
با افزایش پهنای باند اینترنت و بهبود کیفیت سرویسهای VoIP، این فناوری محبوبیت بیشتری پیدا کرد. پروتکل SIP (Session Initiation Protocol) در سال 1999 معرفی شد و به سرعت به عنوان استانداردی برای ارتباطات VoIP جایگزین H.323 شد.
شرکتهایی مانند Skype در سال 2003 وارد بازار شدند و سرویسهای VoIP را برای کاربران عادی اینترنت قابل دسترس کردند.
5. دهه 2010: VoIP به عنوان استاندارد
· در دهه 2010، VoIP به یک فناوری استاندارد برای ارتباطات صوتی تبدیل شد. بسیاری از شرکتها و سازمانها از VoIP برای سیستمهای تلفنی خود استفاده کردند.
· سرویسهای ابری VoIP نیز در این دوره رشد کردند و امکان ارائه سرویسهای VoIP به صورت SaaS (Software as a Service) فراهم شد.
6. امروز: VoIP در همه جا
امروزه VoIP در بسیاری از برنامههای کاربردی مانند تماسهای ویدیویی، کنفرانسهای آنلاین، و سیستمهای تلفنی سازمانی استفاده میشود. سرویسهایی مانند Zoom، Microsoft Teams، و Google Meet از فناوری VoIP برای ارائه خدمات خود استفاده میک